9 stvari, za katere vem, da jih ne veste o podstavkih za kozarce

Moja mati je bila izjemno vesela, ko smo dobili novo mizo. Le kdo ne bi bil? Svežo, gladko in sijočo površino je užitek gledati. Še predvsem, ker imaš v zavesti, da je ta čudovitost v tvoji lasti. In kaj spada k nakupu nove mize? Podloge in podstavki za kozarce seveda! Tudi, če se pojaviš kot gost, dobiš podstavek pod kozarec. Brez izjeme!

Čisto prvinski nagon vsakega človeka: zaščiti kar je novo, da bo čim dlje obdržalo videz novega.

Primerjava med Mega in Giga čipko
Tudi steklo, ki ščiti površino mize, je treba obdržati čim dlje brez prask.
(na sliki: primerjava med Mega in Giga čipko)

Moji coasterji

Sama sem kmalu prevzela zaščitniško držo do sveže kupljenih stvari. Ne poznam človeka, ki ne bi že v najstniških letih “šparal” svojih novih superg, ki si jih je kupil s svojim denarjem. In tako sem tudi za materino mizo v svojem poslu kmalu priskrbela en svoj komplet podstavkov za kozarce.

Brez dvoma pa je bilo moje okolje navdih za izbor tematike za coasterje. V tem letu smo zdaj pa res čisto vsi doumeli, da je Slovenija resnično lepa dežela, polna narave in njenih čudes. Poleg narave, tradicije in pokrajine je treba opozoriti tudi na živa bitja. Tu izpostavljam naše pridne čebelice. Bolj natančno: Kranjske čebele.

Pridne opraševalke krasijo tudi enega izmed mojih setov podstavkov za kozarce. Poimenovala sem jih kar Čebelice ali medeni coasterji. Tudi v tujini se čedalje bolj zavedajo pomembnosti čebel – čeprav sem povsod ponudila tudi podstavke s čipkami, so ravno medeni coasterji tisti, ki so v tujini postali zelo priljubljeni!

Podstavki za kozarce Čebelica
Podstavki za kozarce Čebelica

Zdaj pa zares:

Si vedel/a?

Ste vedeli sploh kaj več o podstavkih za kozarce kot to, kar razkriva točka #1? Tudi jaz ne. Me je pa moja radovednost razsvetlila in zdaj vam lahko jaz povem.

#1

Podstavki so podloge, na katere se postavijo kozarci ali skodelice. Uporabljajo se z namenom zaščite mize oziroma njene površine pred praskami in politjem tekočine. Poleg tega se na hladnih pijačah nabira kondenz, ki zmoči mizo, tudi če ničesar ne polijete.

Podstavki za kozarce Čipka
Podstavki za kozarce Čipka

#2

Prvi coasterji so se pojavili okoli leta 1760 in bili za visoke podolgovate steklene posode za vino (v izgledu podoben broki za vino s steklenim zamaškom), da so si ga (vino) lahko ljudje podali preko mize z drsanjem, ko služabnikov niso imeli ali so se le ti upokojili.

Primer srebrnega podstavka (tudi pladenj) za steklenico vina: https://laperla-london.com/#vintage-wine-bottle-coaster

#3

Prvi kartonski natisnjeni podstavki so se pojavili leta 1880 v Nemčiji v podjetju Friedrich Horn.

#4

V leseni verziji, natančneje iz lesne kaše, jih je leta 1892 izdelal Robert Sputh (prav tako Nemčija).

#5

Podstavki za kozarce se danes, poleg standardne uporabe kartona in lesa, pojavljajo v raznovrstnih materialih: pleksi steklo, plastika, lojevec, pluta, silikon, železo, kamen, keramika, usnje, … tudi iz recikliranega materiala, kot so vinil plošče.

Podstavki za kozarce Zen (gravura na skrilavcu)
Podstavki za kozarce Zen (gravura na skrilavcu)

#6

Zbiranje podstavkov za pivo se imenuje Tegestologija in je pogost hobi pivoljubov. Ime izhaja iz latinske besede teges, kar pomeni podloga (podložiti) ali preproga.

#7

Coaster je bila v angleščini sprva oznaka za osebo ali ladjo, ki je potovala od pristanišča do pristanišča (coast=obala). Nekdo je opazil podobnost s srebrnim podstavkom za vino (glej #2), ko je steklenica vina v njem po mizi potovala od osebe do osebe.

#8

Pametni podstavki merijo količino pijače in zaznajo, kdaj potrebujete novo rundo. To so elektronski coasterji, ki sta jih leta 2005 iznašla dva študenta nemške univerzije v Saarlandu. Ti podstavki lahko zaznajo tudi gibanje in ali je kozarec narobe obrnjen in so sijajni za družabne pivske igre.

#9

Samo tri podjetja – Coaster Factory, Canada Coaster in The Katz Group – proizvedejo kar 75% od vseh ~5.5 milijard podstavkov po celem svetu.


Podstavki torej niso le za okras. So odlagalniki kozarcev, skodelic in manjših predmetov (tudi limone); so varovalo pred odrgninami in nepovabljenimi kapljicami tako politja kot kondenza; so pokazatelj stila kuhinje ali jedilnice in naposled gostitelja samega.

Jaz sem že zaščitila svojo mizo s podstavki, pa ti? Izberi si svoj set in pokaži svoj stil.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fklara.cerar.design%2Fvideos%2F588713408422612%2F&show_text=0&width=476