Blesave kuhalnice

Ne mislim tako resno … Blesave kuhalnice niso zato, ker bi šle meni ali komu na živce. Le tako fletne so, še posebno najmanjša. Sam izraz je tako … no, blesav 😉

Nasmejane kuhalnice so se mi že kar nekaj časa prikazovale v mislih, a se nisem nikoli zares odločila zanje. Žongliranje med odločitvijo “da” ali “ne” je bilo težavno. To prinese s seboj iskanje in izbor ponudnikov, iskanje trgovine s pravimi kuhalnicami, izbiranje velikosti izdelkov, …

Enkrat pa sem med kuhanjem na glas razmišljala o ideji in me je sestrična, ki je bila takrat pri meni, navdušeno spodbudila k realizaciji. Smeškoti so bili obvezni! In pa seveda splošna podoba srca za zaljubljene. Dodala sem le še podobo čebelice.

Priprava

Priprava je bila enostavna – vektorske podobe smeškotov sem sprva vzela kar iz tipografije. Dvopičje in zaklepaj. Kot v sms-ih, a sem ga kasneje popravila, saj v pokončni postavitvi ni izpadlo estetsko. Za čebelo pa sem vzela podobo iz svojih skrinjic, ki so bile tudi prve izdelane s tem motivom.

Ko so bili vektorski elementi pripravljeni, sem za preizkus najprej uporabila stare kuhalnice, ki smo jih imeli doma. Ko nekaj novega poskušaš, so vedno potrebne prvo preizkušnje v materialu in nastavitvah. Hitrost in moč rezanja na laser sta ključna, material pa mora vseeno biti podoben tistemu, na katerem se kasneje izvaja rez. Vstavljanje v stroj in uravnavanje je bilo ročno, kuhalnice pa so različnih dimenzij – tudi na videz enake se malenkostno razlikujejo po širini ali dolžini. Da bi bil rez pri vseh kuhalnicah na približno enakem mestu, sem izdelala šablono za nameščanje v stroj. Manjkale so samo še blesave kuhalnice. Ker jih ne izdelujem jaz, sem si izbrala suho robo iz Ribnice.

Pred rezanjem skrbno prekrijem površino vsake blesave kuhalnice z ličarskim trakom, pa vendar se tu in tam ujame nekaj nečistoče od rezanja. Zato po izrezu vsako še skrbno zbrusim. Ročno brušenje je dolgotrajno in sem zato kmalu zaposlila še enega “sodelavca” – vrtalnik s pahljačasto brusilko.

Po objavi prvega kompleta sem pohitela z “množenjem”. Postale so senzacija. Zakaj? Prijateljica, ki je bila prvi kupec kompleta, jih je objavila v eni od Facebook skupin, in to ravno pravi čas – bližal se je konec šole. Starši iz tiste skupine so želeli vsak en tak komplet podariti vzgojiteljicam in učiteljicam.

Blesave kuhalnice
Blesave kuhalnice

Veselje

Ne mislim tako resno … Blesave niso zato, ker bi šle meni ali komu na živce. Le tako fletne so, še posebno najmanjša. Sam izraz je tako … no, blesaveselje

Na moje presenečenje so k meni leteli navdušeni komentarji z vseh strani. Hitri naval je po tednu ali dveh tudi hitro upadel. Enkrat na dva tedna pa se še vedno kdo spomni nanje in pravi, da so enkratno darilo za mladoporočence.

En komplet sem prihranila zase in z njim redno kuham. Če koga skrbi – niti ena se še ni zlomila in čiščenje sploh ni problem. No, razen če pustite, da se zasuši – v takem stanju pa je težko očistiti tudi navadno, dolgočasno kuhalnico.

Dober tek!