Les in dizajn

Po dolgih pripravah lahko danes rečem, da sem prav ponosna nanjo. 23. januar 2020 je bil za moj KlarArt eden najpomembnejših dni, zame osebno pa še posebej. To je bil dan otvoritve moje prve samostojne razstave z naslovom Les in dizajn v Centru za mlade v Domžalah.

Prve priprave so bile že v decembru prejšnjega leta, ko sem zasnovala tematiko in postavitev. Izmed vseh področij, v katerih ustvarjam, sem se odločila za tiste, s katerimi se profesionalno največ ukvarjam. To so leseni izdelki, izdelki iz papirja in grafično oblikovanje – še vedno pa na razstavi ni prikazano vse od teh zbranih zvrsti. Nabor vseh izdelkov in projektov je bilo potrebno malo strniti, da so zapolnili prostor razstave z enakomerno “dihajočo” razporeditvijo.

Iskanje

Vsaka kreacija ima za seboj nešteto poskusov in malo ljudi se resnično zaveda, da izdelek, ki ga gledajo, ni nastal sam od sebe. Za njim se skriva ena velika škatla “falitkov”. Vsaka ideja zahteva svoj čas in to sem želela sporočiti tudi na razstavi. Opremila sem jo s posebnim spremstvom: prototipi mojih izdelkov in vse, kar pade v nesrečno škatlo zgrešenih poskusov.

Zgrešeni poskusi so navadno kar direktno leteli v smeti – taki koščki se meni ne zdijo nič posebnega. Ugotovila pa sem, da drugim ljudem lahko povedo nekaj čisto novega, vpogled v moje delo, takšno, kot zares je. Zato sem si poleg smetnjaka omislila še škatlo falitkov.

Januar je bil zaradi priprave te razstave kar primeren za iskanje kakšnih manjkajočih falitkov – želela sem prikazati zgrešene elemente za vsakega od predstavljenih produktov. Razstavo sem sestavila tako, da je na vsaki platformi s črnim ozadjem postavljen en ali več produktov iste zvrsti, pod njimi pa so viseli njegovi predhodniki oziroma predmeti, ki so bili del poti do končnega rezultata.

Zahvala

Še enkrat se zahvaljujem prav vsakemu, ki je uspel priti na otvoritev. Hvaležna sem za vašo podporo tako v spodbujanju pri delu, “brainstormingu” za nove ideje, kot tudi za preprosto prisotnost na razstavi, ki je zame nova osvojena stopnička v življenju.

Razstava traja vse do konca meseca februarja, tako da jo imate “zamudniki” še priložnost si ogledati 😉 Nekaj mojih izdelkov pa lahko vidite v živo tudi v domžalski kavarni Cafe central, kjer so kot stalni del njihove opreme.