Mystique – Unikatni albumi z zgodbo

Mystique je unikaten album prav posebne sorte. V sebi drži svojo skrivnost, svojo zgodbo – le vprašati ga je treba in zaupal ti jo bo. Z umestitvijo fotografij svoje dragocene spomine tako spraviš ne le na varen temveč tudi estetski, mistični prostor.

Breza

Izdelan je iz brezovega lesa. Ta les je trši, temnejši in mnogo bolj opojnega vonja kot pa topol, iz katerega večinoma izdelujem produkte. Kadar režem brezo na laserskem stroju kar uživam v njenih vonjavah. Žal graviranje nanjo ni isto kot na topol. Slednji namreč ponuja izjemen kontrast med belino površine in temno rjavo barvo gravure, ki je naraven produkt laserskega izžiganja. Breza ima tako manjši kontrast in moram moč graviranja občutno povečati.

Vendar kljub kljub temu breza lepše izpade, še posebno ko čez njo naredim zaščitni sloj mat laka. Les ob tem še za malenkost potemni in s tem poudari svoje letnice ter njihovo barvo.

Razlika med topolom (zgoraj) in brezo (spodaj)

Vezava

Spirala

Album s spiralno vezavo in črnimi listi (za vsakim listom je vpet paus medlist)

Večinoma za svoje izdelke uporabljam topolovo vezano ploščo. Ne samo, da je topol dovolj trden za nalogo in zelo primeren za lasersko obdelavo – kar je pri albumih najbolj pomembno, njegova debelina je lahko tudi le 3mm. Brezova vezana plošča je na žalost na voljo le debeline 4mm ali več. 3mm plošča je idealna debelina za platnico, ki je vpeta v kovinsko spiralno vezavo. Namreč spirala premera 3,2 cm je ena največjih spiral v uporabi – vanjo lahko vpnem do 300 navadnih 90g listov brez platnic. Obstajajo tudi večje, a je zanje potreben večji spenjalni stroj, ki ga nimam, hkrati pa je take spirale tudi veliko težje najti.

Spiralna vezava – album s črnimi listi (in paus medlisti)

Vezni vijak

Našla sem drug način spenjanja. Že kar nekajkrat do sedaj sem naletela na jedilni list gostilne ali cenik kavarne, ki je bil spet s kovico za blago ali vijakom, a mi še nikoli ni prišlo v zavest kaj točno gledam. Vijačna vezava!

Vezni vijak

To je vezni/spojni vijak ali “barrel nut”, “Chicago screw”, “connector bolt” oziroma najbolj poznan kot “sex bolt” (razlogi za tako poimenovanje so kar očitni 😉). In za kaj je tudi uporaben? Za vezanje knjig!

To je kot nalašč za posodobitev mojih albumov.

Namreč, ko se albumi napolnejo s fotografijami, se njihova debelina poveča za trikrat. Na voljo imam spirale do premera 32mm. Če hočem, da se platnici v polnem albumu še lepo zapreta, lahko s spiralno vezavo zvežem do 30 listov z medlisti paus papirja.

Z novim načinom vezave pa te omejitve ni več. Vezni vijaki so na voljo v skoraj poljubnih dolžinah. Seveda debeline ni smiselno povečevati v nedogled. Na neki točki album enostavno postane neroden za rokovanje.

Mystique album z vijačno vezavo in rdečim usnjem

Umetno usnje

Pri izbrani novi vezavi pa nastane majčkena težavica. Spiralna vezava je narejena tako, da trdi platnici lahko obrnemo tudi za 360°, vezni vijaki pa platnicam ne dovoljuje premikanja. V večini menijev, ki sem jih videla s tako ali podobno vezavo, so imeli mehke platnice ali pa so bili celotni zaviti v tkanino. Za njihovo zgradbo si si moral bolj predstavljati kaj se skriva pod “kamuflažo”.

Mislim, da nisem imela veliko dela z ugibanjem. Domišljija mi je v glavi že risala 3D načrt in ga obračala v vseh smereh. Platnica albuma bo morala biti sestavljena iz minimalno treh delov: ozka ploščica z luknjami, krajša platnica in blago ali usnje za vmesno povezavo.

pripravljeni povezani platnici za naslednji korak: vpenjanje listov

Sestava je torej taka:

  • rezana lesena prva platnica
  • lesena zadnja platnica
  • 35-40 (ali tudi več) trših listov (200g) – A4 format
  • medlisti iz paus papirja – A4 format
  • umetno usnje
  • vijačna vezava

Seveda je bilo potrebnih še nekaj prilagoditev. S prototipom sem ugotovila, da mora biti zadnja platnica narejena na enak način kot prva, album pa je lepše izgledal, če je bila tkanina/usnje iz enega celotnega kosa – tako, da pokriva tudi hrbtni del.

Postopek izrezovanja iz rdečega umetnega usnja (ovitek/torba kitare)

Zgodba

Način sestave torej imam in ostalo mi je le še izbor materiala za hrbet. Kot sem že omenila, sem izbrala umetno usnje. Vedno sem si želela preizkusiti, kako se obnese rezanje takega materiala na laserskem stroju. Do sedaj je bilo to le v opisu, kaj vse lahko z njim režem in graviram (čisto za primer: stekla ne morem rezati, graviram pa ga lahko 😃).

V svoji spletni trgovini imam trenutno na voljo 4 albume – vsak s svojim kosom usnja – vsak s svojo unikatno zgodbo.

Temno rjava

To usnje sem kupila posebej za preizkus nove ideje. Je skrbno izbrano, da se barvno ujame z robovi izrezov, ki imajo po  naravi tako temno barvo (posledica izžiganja).

Kot tako je torej prisotno pri prvem albumu take izdelave – iz njega je nastal prvi Mystique. Temno rjavi Mystique je kot nalašč za fotografije prvih dosežkov. To so lahko prvi koraki, prvi poskusi, prva zaposlitev, prva ljubezen, prva potica in nadaljnji pekovski podvigi, …

Mystique album z vijačno vezavo in temno rjavim usnjem

Rdeča

Mystique album z vijačno vezavo
in rdečim usnjem

Ta barva je prav posebna – v to usnje je bila namreč oblečena materina kitara, ki je tudi rdeča. Usnjen “žok” je bil na žalost prava bolečina – usnje za enostavno torbo ni ravno pravi material. Vsakokrat, ko sem kitaro vzela ven, se je torba prepogibala po svoje. Ni obdržala oblike kot torbe, ki jih imamo danes. Poleg tega je bila izdelana po meri prav te kitare in je bilo pospravljanje instrumenta vanjo pravi projekt. Na koncu pa je bila tu še nelagodna kovinska zadrga, ki je sčasoma rob kitare kar dobro prežvečila.

Rdeč Mystique je kar glasbeno navdahnjen in je sijajen za ljubitelje glasbe. Je kot nalašč tako za samouke kot za same mojstre.

Več o sami kitari in njeni reči torbi vam povem v moji drugi objavi 😊.

Sredi ustvarjanja poslikave na kitari (makovi cvetovi)

Svetlo rjavo in rjavo usnje

Ti dve pa sta “nostalgični” vrsti usnja. Bili sta eni tistih prihranjenih materialov za “vsak slučaj”, ki se k sreči nikoli ni zgodil. S tako barvo usnja so bili namreč tapecirani stoli in sedežne garniture nekaj desetletij nazaj in so bili prisotni v skoraj vsakem stanovanju. V temnejši material so bili oblečeni predvsem kuhinjski stoli, svetlejši odtenek pa so pogosto uporabljali tudi za pokrivanje tal (predvsem kuhinja ali jedilnica).

Ko se tako v mislih vrnem nazaj v “stare čase”, se mi kar malo potoži po njih. Najboljši spomini so srečni spomini in albuma s spremstvom “nostalgičnega” usnja sta perfektna za spomine od zares daleč nazaj. Pa naj si bo to preteklost naših babic in dedkov ali le tvoje otroštvo 😄.

Mystique album z vijačno vezavo in rjavim usnjem
Mystique album z vijačno vezavo in svetlo rjavim usnjem

Kavbojke

Vsako leto en album naredim za naju s partnerjem. Tokrat sem tudi za naju naredila en Mystique 😊.

Mystique album z vijačno vezavo in jeansom
Mystique album z vijačno vezavo in jeansom

Sprednjo platnico sem izdelala čisto posebej z idejo o večslojnosti. Za tematiko sem si izbrala pohajkovanje po svetu, saj odkar sva skupaj, veliko več hodim v hribe (in več kolesarim – tudi v hribe). Most predstavlja najino vez – med eno in drugo osebo, enim in drugim bregom. Pod nama teče skupno življenje, vse okoli pa naju obkroža narava. Ker je v perspektivi nekaj pred nečim drugim, je tudi na platnici več slojev, ki to ponazarjajo – zanje sem uporabila izreze, vreze, gravuro, dodaten sloj lesene plošče in dve različni barvi furnirja (oljka in jesen). Most in drevesa so čisto spredaj, za nama so hribi in čisto zadaj gore.

Hrbet sem izdelala iz mojih starih kavbojk. Na žalost ne morem trditi, da so to iste kavbojke, ki sem jih nosila, ko sva se spoznala … Prvič sva se videla na orkestrskih vajah in pri spoznavanju novih prijateljev nisi ravno tako pozoren na dotična oblačila. Lahko pa trdim, da so to ustvarjalne hlače – še sama sem jim narisala rožice na nekaj mestih. Bile so mi nekoliko preširoke in sem jih nosila s pasom, a so mi zato nudile dovolj prostora za udobno gibanje. Bile so mi kot nekakšne trenirke, a so se težje umazale, ker so bile iz jeansa. Z njimi sem nekajkrat šla tudi v hribe, večinoma pa so me spremljale pri ustvarjanju v delavnici. Oblečene sem jih imela tudi, ko sem ustvarjala ilustracije za diplomo.

Mystique album z vijačno vezavo in jeansom – bližnji pogled večslojnosti platnice
Odrezani kosi kavbojk z rožicami

Ustvari svoj Mystique

Najboljše stvari so tiste, ki so nam posebne. Z njimi še bolj poudarimo, koliko nam nek spomin ali oseba pomeni.

Lahko ustvariš svoj Mystique! 😀 Vse kar potrebuješ je, da mi pošlješ tkanino s svojo zgodbo in izdelam ti Mystique, unikaten v vsakem pogledu. Tako poseben bo sam po sebi sporočal koliko so spomini shranjeni v njem pomembni za vas. V obliki darila pa bo namesto vas obdarjeni osebi povedal, koliko vam ta oseba pomeni.